10 tips voor veilig werken op een steiger | Rinus Verhuurt

10 tips voor veilig werken op een steiger

Jaarlijks worden er zo’n 35 ernstige ongevallen met rolsteigers gemeld, waarvan 1 of 2 met dodelijke afloop. Wilt u dat ook voorkomen en veilig werken met een (rol)steiger? In dit artikel leest u welke ongelukken er gebeuren. Zo weet u precies waar u op moet letten. Daarnaast geven we u 10 tips om veilig te kunnen werken met steigers in het algemeen. Op die manier leert u hoe u veilig met een steiger werkt: van opbouw tot uitvoer en gebruik.

Oorzaken van ongevallen:

– Een slecht ontwerp of constructie (door onjuiste opbouw, zoals ontbrekende diagonalen)
– Een instabiele opstelling door het niet of verkeerd gebruiken van stabilisatoren, het niet op de rem zetten of het niet goed verankeren
– Geen goede randbeveiliging of een te grote afstand tot de gevel
– Problemen met evenwicht (bijvoorbeeld bij de opbouw, bij het beklimmen van de rolsteiger aan de buitenzijde, door het dragen van voorwerpen tijdens het klimmen of door verrijden van de rolsteiger met iemand erop)
– Onveilige locatie van de rolsteiger door ongeschikt opsteloppervlak, of binnen een gevaarzone door vallende lasten of aanrijdgevaar
– Problemen met de steigervloer (door ondeugdelijke of ontbrekende vloerdelen)

Veilig werken met een steiger: voorbereiding

 

1. Zorg voor een veilige steiger

Een goed begin is het halve werk. Als u geen eigen steiger heeft, zorg er dan voor dat geleende of gehuurde steigers voldoen aan belangrijke veiligheidseisen, zoals de norm NEN-EN1004. Als werkgever bent u verantwoordelijk voor de staat van een rolsteiger en moet u de onderdelen periodiek (minimaal jaarlijks) controleren. Als u de steiger huurt, vraag dan bij het verhuurbedrijf na wanneer de steiger voor het laatst gecontroleerd is. Bij Rinus Verhuurt kunt u erop rekenen dat onze steigers van kwalitatieve, Nederlandse fabrikanten afkomstig zijn én regelmatig gecontroleerd worden.

2. Zorg voor de juiste werkkleding

Niet alleen de steiger moet aan de juiste eisen voldoen, ook uw kleding (en die van uw werknemers) is van belang:
– Goede veiligheidsschoenen met een stevige zool met profiel voorkomen uitglijden.
– Goede werkhandschoenen zorgen ook bij natte omstandigheden voor voldoende grip.
– Werkkleding moet bescherming bieden tegen kou, zon, regen en wind. Ook moet deze dampdoorlatend zijn.
– Gebruik een helm (ook bij het opbouwen en afbreken) als bescherming tegen vallende voorwerpen.
– Gebruik gordels en riemen voor het meenemen van materiaal, zodat u en uw werknemers de handen vrij hebben en veilig kunnen werken op de steiger.

3. Vervoer de steiger veilig

Vervoer een steiger altijd met een geschikt transportmiddel, zoals een bedrijfsbus, aanhanger of steiger aanhanger. Dus niet op het dak van de auto of imperiaal! Leg de delen goed vast, zodat ze onderweg niet schuiven of bewegen. Maar sjor ze niet te strak vast, want daardoor kunnen onderdelen vervormen. Voorkom gevaarlijke situaties door uitstekende voorwerpen. Ook is het belangrijk dat de onderdelen goed te tillen en dus zo licht mogelijk zijn, bijvoorbeeld van aluminium en kunststof. Voorbeelden hiervan zijn onze aluminium rolsteiger breed en aluminium rolsteiger mini.

Veilig werken met een steiger: opbouw

 

4. Bouw op met verstand van zaken

Het is heel belangrijk dat u een steiger goed opbouwt. Dat is de basis voor veilig werken. Doe dit het liefste met 2 personen, al zijn sommige steigers ook goed alleen op te bouwen. Zorg ervoor dat u weet wat er moet gebeuren. Daarom geven we bij de verhuur van steigers altijd een goede uitleg en beantwoorden we eventuele vragen. Vooraf kunnen we ook altijd vrijblijvend meedenken over welke steiger geschikt is voor een klus. Het gebruik van de juiste steiger draagt uiteraard bij aan een veilige werkomgeving.

5. Zorg voor een stabiele ondergrond

Zet de steiger altijd op een vlakke en draagkrachtige ondergrond. Lijn de steiger verticaal uit, met een maximaal toegestane scheefstand van 1% (1 cm per m). Gebruik ook stabilisatoren en verankering aan de gevel als dat nodig is. Bij een werkvloerhoogte van 2,5 m moet u bij vrijstaande rolsteigers bijvoorbeeld altijd stabilisatoren gebruiken. En vanaf bepaalde werkhoogtes (verschillend per steiger) moet u verankeren aan de gevel. Ga niet voor een nog hogere werkhoogte zonder overleg en verankering. Bel on gerust en we geven u graag advies zodat u veilig kunt werken op de steiger.

6. Zorg voor een veilige werklocatie

Waar u de steiger ook neerzet, zorg ervoor dat de werklocatie veilig is. Dus gebruik bijvoorbeeld verkeershekken of zet een deel van de omgeving af. Voorkom in ieder geval dat de steiger aangereden of aangestoten (bijvoorbeeld door zonweringen) kan worden. Houd ook rekening met mogelijke obstakels zoals deuren of luifels, waardoor de steiger niet goed aansluit op de gevel. Met de juiste leuningen kunt u dan alsnog een veilige werkomgeving creëren.

Veilig werken met een steiger: gebruik

 

7. Voor gebruik altijd controle

Voor u de steiger beklimt, check altijd eerst aan het begin van de werkdag of de steiger nog goed en stevig in elkaar zit. Bekijk of deze compleet en onbeschadigd is. Staan de schoren nog stabiel? Zitten de remmen er nog op (bij een rolsteiger)? Zitten werkvloeren, dwarsverbindingen en leuningen nog stevig vast? Gebruik eventueel de controlelijst uit het A-blad rolsteigers van Volandis. Zo vergeet u niets te controleren.

8. Nooit verplaatsen als er iemand op staat of losse materialen

Verplaats een steiger nooit als er nog iemand op staat. Of wanneer er losse materialen of gereedschappen op liggen. Verplaats alleen bij de benodigde vrije hoogte en maximaal windkracht 4. Doe dit alleen over een vlakke en stabiele ondergrond en gebruik de vier stabilisatoren. Check ook bij welke werkhoogte u de steiger überhaupt mág verplaatsen. Vaak mag de steiger dan niet hoger zijn dan 4,2 m.

9. Houd de handen vrij

Beklim de steiger altijd aan de binnenkant en nooit aan de buitenkant. Neem tijdens het omhoog of omlaag gaan geen gereedschappen of materiaal met de hand mee. Hang eventueel benodigd klein gereedschap aan een gordel en breng grotere voorwerpen met een touw naar boven. Wilt u veilig werken op de steiger en toch zelf materialen kunnen meenemen? Bouw dan een trappentoren op.

10. Let op maximale belasting

Een steiger is niet bedoeld voor opslag van materiaal of gereedschappen. Doe dit op de begane grond. Zo voorkomt u mogelijke overbelasting, instabiliteit en struikelgevaar. Materiaal, gereedschap en het gewicht van de aanwezige personen mogen de maximale belasting niet overschrijden. De maximale belasting verschilt per steiger. Vaak is de belastbaarheid van het platform 1500 of 2000 N/m2 .

Vragen over veilig werken op een steiger?

Twijfelt u over welke steiger geschikt is voor uw klus of bouwplaats? Hebt u vragen over het veilig werken met een bepaalde steiger? Aarzel niet en neem gerust contact met ons op. Rinus Verhuurt geeft u graag advies over onze steigers en wat in uw situatie een veilige oplossing is. We zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 6.00 uur tot 17.00 uur en op zaterdag van 6.00 uur tot 12.00 uur. Bel naar 026 – 762 0989 of gebruik het formulier in op onze contactpagina. U krijgt binnen 1 werkdag een reactie. We vertellen u graag alles over veilig werken op onze steigers.

Bron: dit artikel is gebaseerd op het A-blad rolsteigers van Volandis – compleet met handige checklist. Op de site van de Inspectie SZW leest u hier meer over. Ook vindt u op de pagina Rolsteigers meer informatie over veilig werken met steigers.

Update cookies preferences